HÍD

 Hírlap

Zalai ünnepi édesség: Reneszánszát éli a cukorperec

Szerző: | ápr 30, 2025 | Cikkek, Belföld, Kézművesség, Nyitott porták, Turisztika, Vendéglátás, Zala völgye | 0 hozzászólás

Bemutatkozik Csiszár Tiborné Zsuzsa, a zalaszentgróti Mézespatkó Alkotóműhely megálmodója és alapítója, aki tökélyre fejlesztette a mára már reneszánszát élő Zalai Cukorperec készítését. Most pedig  nagyot gondolt, a csak ezen a tájon ünnepi és lakodalmi étekként meghonosodott süteménnyel kapcsolatban. Elindult azon az úton amelyen a  zalai cukorperec  hungarikummá válását érheti el, legalábbis Ő a legavatottabb készítője mindent megtesz e cím elnyeréséért.

Beszélgetőpartnerem Csiszár Tiborné Zsuzsa -többek közt a Mézespatkó Alkotóműhely motorja, akinek felemelő öröm a társadalmi szerepvállalás. Nem szaladok előre, és nem írok ide most felsorolást arról, hogy még mennyi minden indult ki tőle, mert érdemes az életutat rétegenként kibontani. Sokan, sok fórumon szólaltatták már meg. Engem az ember érdekel, aki fáradhatatlanul megy és küzd az akadályokkal, miközben csillapíthatatlanul gyűjti a tudást is.

– Merre indult, hogy vágott neki a nagybetűs életnek?

– Az általános iskolai ballagásomról egyenest munkamegbeszélésre mentem Hévízre, a kórház élelmiszerraktárába nyertem felvételt mint kisegítő. Gyors- és gépíró szerettem volna lenni, de egy kézbetegség ebben megakadályozott, és ez a munkahelyeim után az életfeladatom felé terelt – emlékezik vissza, és biztosít róla, hogy ha valóban az elején kezdjük, rendezkedjek be hosszú távra, mert reggelig tudna mesélni.

Egy hosszabb kikötő következett, a Zala Áruházban, ami közel 30 évig tartott, így meghatározó fejezetté vált az életrajzában. (Hozzáteszem, kislányként még magam is emlékszem ezekre az életképekre). Eladói képesítés, érettségi, vállalkozói lét, folyamatosan pörögnek egymás után az epizódok, sűrű tartalommal töltve, mint a sütemények, amik kikerülnek Zsuzsa keze alól, hogy aztán elérkezhessünk a legfontosabb kérdéshez:

– Milyen körülmény indította el a kézműveskedés irányába?

– A férjem, Csiszár Tibor, kovácsként és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként sok rendezvényen megfordult. Elkísértem én is, és mivel már akkor „lakodalmas sütő asszony” voltam, javasolták, hogy állítsak ki én is. Így indultam el először mézeskalácsokkal. Aztán természetesen el is végeztem ennek a hivatalosan elérhető képzését, így mézeskalács-készítő szakmunkássá váltam a 2000-es évek elején. Sokáig ennek kapcsán ismertek, és magamat is ebben a mesterségben bontakoztattam ki, azóta is szakkört tartok, egy termékfejlesztési csoport tagjaként Pestre járok, táborokban ismertetem meg ezt a kreatív tevékenységet. Párhuzamosan a mézeskaláccsal, jött aztán egy új szerelem, méghozzá cukorperec képében.

Ettől a pillanattól kezdve aztán nincs helye kérdésnek, mert magával ragadnak azok a műhelytitkok, amit csak az ismerhet meg, aki a tésztával dolgozik, kapcsolatba kerül, vagy egyszerűen csak hallja Zsuzsát erről beszélni. Minden inspirálja egy újabb gondolatra, ötletre, ami aztán egy tevékenységben ölt testet.

Kedves Olvasó! Szeretettel ajánlom figyelmébe a cukorperecről szóló nem mindennapi olvas – mányt, minthogy a perec maga is páratlan különlegesség. Nagy családból jövök, édesanyám hetedmagára főzött, sütött. Előnyben voltak nálunk az egyszerű, olcsó, aránylag gyorsan elkészíthető tésztaféleségek. Ünnepek táján édesanyám is elővette a nagyanyjától örökölt süteményes könyvét és örömmel lapozgatta, így készült az ünnepi sütésre. Emlékek sokasága tódul ilyenkor az ember lelkébe. Kívánom, hogy ez a kis kiadvány is okozzon sok örö – met olvasójának. Olyan süteményt sütni, amiről tudjuk, hogy őseink is sütötték, nem mindennapi feladat. Már a gondolat is ünnepélyesebbé teszi a pillanatot, az egész munkafolyamatot. Lelki szemeinkkel látjuk, ők milyen módon készíthették, méghozzá bármilyen segédeszköz nélkül. Kézzel dagasztottak, lesték a sütőt, vagy zseblámpával világítottak be, hogy ellenőrizzék, hogy hol tart a sülés. Próbáljunk arra törekedni, hogy a süteményeink szépek, formásak is legyenek, ne csak fino – mak. Igaz, hogy tésztánk az anyagok összetételénél fogva eléggé öntörvényű, min – den esetben követi a megformált alakzatot, így sütés után a legkisebb hiba is ész – revehető. Ez azonban egyáltalán nem baj, ettől kézműves és egyedi minden darab. Tésztánk finomsága talán a legfontosabb, semmihez nem hasonlítható, kellemes illatú, porhanyós, zamatos ízű sütemény. Mint azt olvashatják, a cukorperec régen kizárólag lakodalmakhoz fűződő különlegesség volt, ma már gyakrabban fordul elő asztalainkon egyszerű hétköznapokon is. Mindenki saját egyéniségét, pillanat – nyi lelkiállapotát fekteti bele a munkájába, ami aztán hűen tükröződik vissza a végeredményben. Minden erőmmel azon vagyok, hogy másokat tanítva, általuk én is tovább éltessem őseink hagyatékát. FOGADJÁK SZERETETTEL E KÖNYVET ÉS HASZNÁLJÁK ÖRÖMMEL, HA KEDVÜK TÁMAD SÜTÖGETNI.

Az édes elbeszélés egy lakodalomtól indul, amire 110 db perecet kellett sütni (szokás volt akkoriban az esküvői menetet megbámuló, utcára sereglő embereknek egy-egy üveg bort adni, nyakán egy cukorpereccel). Ez három asszonynak egy hétig tartó elfoglaltságot adott. Zsuzsát annyira megfogta ez a különleges sütemény, hogy megrögzötten tökélyre akarta fejleszteni, volt olyan is, hogy három adag tésztát öntött ki, mire a negyedik olyan lett, amilyennek látni szerette volna. Kiderült, hogy a frissen őrölt liszt volt a ludas. Mint ahogy a tojás sem lehet friss, de régi sem, valamint a cukormáz is csak meleg szellő hatására tapad meg. Amúgy, mint aminek durcás lelke van, levedli a kisült tészta magáról.

– Milyen, távlati tervei vannak?

– Egy nagy, össznépi perecsütő rendezvényt szeretnék megszervezni – ábrándozik, aminek a megvalósulásában nincs kétségem.

E sorok írójaként mondanám persze, hogy aki ezt nem hiszi, járjon utána, hiszen van itt, nyitott műhelynap, Nyitott Porta-esemény, nyitott portás YouTube-videó, szakkörök, népdalkör is, de példaértékű az az elhivatottság, ahogy ennek az „unikális”, csak Zalára jellemző hagyományos desszertnek a „mennybe meneteléhez” Zsuzsa tartja a képzeletbeli létrát ezen az úton.

„Jónak lenni jó!” – vallja, és ez nem csak cukormáz, hanem lelki szükséglet.

Sebestyén Csilla riportja

Megjelent a Zalaszentgrót, a térség magazinja 2024. februári számában

A leközléshez hozzájárult: Csiszár Tiborné

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Szabó Árpád

Szabó Árpád

Blogger - Szerkesztő

Amikor szólok annak oka van, és annak is amikor csendben maradok.