HÍD

 Hírlap

A hagyományok és ízek találkozása.2025. június 14.

Szerző: | jún 15, 2025 | Cikkek, Kézművesség, Kultúra, Népművészet, rendezvények, Zala völgye | 0 hozzászólás

A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány szervezésében a Kézművesség Világnapja alkalmából megismerkedhettünk a FUMU kalács történetével.

A Fumu kalács nem csupán egy finom sütemény, hanem a kulturális örökség és a generációkon átívelő tradíciók megtestesítője. Ez a különleges édesség sokak számára nemcsak egy étel, hanem egy történet, amelyet a közösségek és családok egyaránt szívesen osztanak meg egymás között.

Nos, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány ezt a tradíciót követve az ünnep alkalmából elkészítette saját Fumu kalácsát, szorgos asszonyok kezeműnkájával. Ma fumu készült nálunk – ahogy Hetésben szokás! Ez a különleges, hagyományos zalai kalács nemcsak a formájával, hanem az ízével is emlékezetes: diós, mákos, szilvalekváros töltelékkel, szépen font tésztából készül.
A résztvevők nemcsak a recepttel, hanem a tudással is gazdagodtak – és természetesen a végén közösen el is fogyasztották a frissen sült fumut.

 

Szorgos kezek végzik a kicsit sem könnyű dagasztást

 

A Fumu kalács eredete

A Fumu kalács eredete, vagy talán az elnevezése más régiókban is előfordult, de jellemzően a Göcsejben, Hetésben és a Muravidéken vált tradícionális,- történelmi gyökereket vert- lakodalmi étekké. Nevét, Dömötör Sándor néprajzkutató leírásából tudjuk, hogy a délnémet péksütemény-elnevezésből (Fummel) származtatják. Már a 15-16 században előfordult, magyarul fumolynak nevezett ’kenyér’ és akkoriban jobbágyszolgáltatás címén volt előírva, így minden családnak meg kellett sütni ünnepi alkalmakra. A 19–20. sz.-ban burgenlandi osztrák községekben volt gyakori. A sokszor Hausvaternek nevezett figura itteni népszerűségét összefüggésbe hozzák azzal, hogy – Kőszeggel szemben fekvő – Répcekethely kolostorának építésekor, a 18. sz. utolsó negyedében a gyermek Jézus ilyesféle szobra a kolostor védelmezője, körmeneteken is hordozott, széles környéken jól ismert kegytárgy volt.

Töltelékként háromféle ízesítést használtak: Diós, Mákos, Szilvalekváros

… térjünk vissza régiónkba. A pólyásbaba-alakú kalács az egyik legkülönlegesebb, és legegyedibb lakodalmi kalács, amelyet a Göcsejben, Hetésben és a Muravidéken fumunak neveznek.

A betöltött tészta három ága

A pólyásbaba alakú fonott kalács a lakodalmak és a keresztelők elmaradhatatlan kelléke volt a bőséges gyermekáldás, a jövő és az élet szimbólumaként. A fumu alapja kelt tészta, melyet háromféle töltelékű rudakból fontak össze. Az ízletes alapanyagokból fonott kalácsnak pólyásbaba-alakja van, és akkora méretűnek kell lennie, mint egy valódi újszülöttnek. Egykoron még a főkeresztanya ajándéka volt, az idő múlásával azonban már a szűkebb család, a közeli rokonok, sőt a barátok is szívesen ajándékozták.

A már majdnem kész Fumu

A csecsemőméretű fumut bebugyolálták és egy kisebb dramatikus játék kíséretében adták át, melynek keretében a „csecsemőt” megkeresztelték, majd a kalácsot szétosztották az ottlévők között, ezzel is kinyilvánítva a szoros családi összetartozást.

Sütés előtt, teljes díszben.

A Fumu kalács kulturális szerepe

A Fumu kalács nem csupán egy étel, hanem ünnepek és közösségi események kihagyhatatlan része. Gyakran készítik családi összejövetelek alkalmával, karácsonykor vagy más vallási ünnepek során. Az elkészítés folyamata is fontos közösségi élmény; a gyerekek gyakran segítenek a tészta formázásában, vagy a cukor szórásában.

Megszülettem, jöhet a keresztelő

Modern népszerűsége

A Fumu kalács népszerűsége nem korlátozódik a vidéki régiókra, ma már számos városban, sőt nemzetközi szinten is ismert és keresett édesség. Pékségek és kávézók kínálják, ahol gyakran modern csavarral készítik el, például gluténmentes, vagy vegán változatban, így szélesebb közönséget érhetnek el.

És eljött az ideje a megérdemelt kóstolásnak is.

Receptajánló
Ha szeretné kipróbálni a Fumu kalácsot, íme egy egyszerű recept:
• 500 g búzaliszt
• 100 g barna cukor
• 100 g vaj
• 250 ml tej
• 20 g élesztő
• 1 teáskanál vanília kivonat
Az összetevőket összegyúrjuk, majd kelesztjük, formázzuk és megsütjük. A kész kalácsot hagyjuk hűlni, majd karamellizált cukorral megszórva tálaljuk.
Az elkészítési folyamatot nagy gonddal végzik, a tésztát hosszú ideig kelesztik, hogy az állaga tökéletesen puha, mégis légies legyen. A kalács különlegessége a tetejére szórt ropogós cukorbevonat, amely sütés közben karamellizálódik, így egyedi ízvilágot és textúrát ad a süteménynek.

Különleges variációk

Az eredeti receptet számos változat ihlette meg az idők során, így ma már létezik csokoládés, gyümölcsös, vagy akár dióval megbolondított verziója is. Sok család saját receptet alakított ki, melyet generációról generációra örökítenek tovább.

Összegezve, a Fumu kalács több mint egy hagyományos sütemény – egyszerre képviseli az ízek harmóniáját, a közösségi összetartozást, és a kulturális örökség továbbélését. Akár otthon készíti el valaki, akár egy pékségben vásárolja meg, biztos lehet benne, hogy egy darabka történelem, és szeretet kerül az asztalára.

– Szabó Árpád –

Köszönjük a csodás fotókat Bocskai Novák Juditnak és Margit Bazsonyinak

Irodalom. Arcanum:  Dömötör Sándor: Lakodalmi kalácsaink néprajzához (Népr. Ért., 1959).

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Szabó Árpád

Szabó Árpád

Blogger - Szerkesztő

Amikor szólok annak oka van, és annak is amikor csendben maradok.