HÍD

 Hírlap

XXIX. Göcseji Prószafesztivál – Óriási siker a hagyományok és ízek ünnepén a Gébárti tónál.

Szerző: | jún 9, 2025 | Cikkek, Kézművesség, Kultúra, Népművészet, Turisztika | 0 hozzászólás

Egy különleges esemény, mely megőrizte és bemutatta a göcseji vidék hagyományait, idén június 9-én a 19-ik alkalommal is óriási sikert aratott.

A Göcseji Prószafesztivál egyedülálló rendezvény Magyarországon, amely minden évben a Zala megyei Göcsej szívében kerül megrendezésre. Ez a fesztivál nem csupán a prósza, azaz a helyi burgonya és liszt alapú lepény ünnepe, hanem egyben a göcseji kultúra, gasztronómia és hagyományok megőrzésének egyik kiemelt eseménye. A Kiss-Molnár István által főszervezőként immár sokadszorra megrendezett rendezvény célja, hogy bemutassa a helyi értékeket, és közelebb hozza a rendezvényre kilátogatókat a régió gazdag örökségéhez. Társrendezőként, szervezőként  a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek is sok-sok  értékes programot köszönhettünk.

A rendezvény fővédnöke: Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere volt. Támogatók voltak: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, Csoóri Sándor Alap 

A prósza története és jelentősége

Göcsejben a prósza évszázadok óta a helyi konyha egyik alapvető étele. Mi is a krumpliprósza? Egy reszelt krumplis finomság, ami gyorsan elkészíthető, könnyen variálható, ami a nagymamák konyháját idézi és a mai napig lenyűgözi az embereket, a rendezvényre ideutazó turistákat. Mindenki szereti, mindenki ismeri, maximum más néven emlegetik. Lepcsánka, Tócsi, Tócsni, Cicege, Macok, de még Málénak is nevezik.

Sokunkat érdekelhet például az is , hogy ez a Göcseji krumpliprósza nem azonos a szintén prószaként emlegetett és szintén egyszerű, főként kukoricalisztből, tejből, tojásból és zsírból készült, de ízletes étellel, amely a szegényparaszti konyha egyik alapvető fogásának számított – nem csak ezen a vidéken.

Zala vármegyében ezt a nyers reszelt krumplis ételt prószaként, krumpliprószaként ismerjük, de sokan mások is ugyanúgy használják rá a Lapcsánka, vagy a Málé, Tócsi, Tócsni, Cicege, Macok…kifejezést is. Felsorolni sem tudjuk, hány elnevezés létezik az országon innen és túl, de egy biztos: mindenki tudja, melyik tradicionális ételünkről van szó.

A prósza, – mint az élő példa mutatja – nemcsak az éhség csillapítására szolgált és szolgál ma is, hanem a közösségi eseményekhez is szorosan kapcsolódik. Régebben közkedvelt és gyakori étele volt lakodalmaknak, aratásoknak, családi ünnepeknek.

Stiller Gábor, mézeskalács formáival.

 

Tudtad?

Prószához hasonló fogásokat külföldön is találunk. Ilyen például az angol hash browns, amit a tipikus angol reggelik elemeként is tálalnak vagy a svájci röszti – kiegészítve azzal, hogy a röszti főtt krumpliból készül.

Mátéffy János fafaragó, Nagy Béla tanítványa

A fesztivál eseményei és  programjai

A Göcseji Prószafesztivál minden évben színes és változatos programokkal várja a látogatókat, melyek a gasztronómia mellett a helyi kultúrát és hagyományokat is bemutatják.

 

Szabó László gyöngyfűző (Szívből Szabó) és felesége Szabó Zilia

 

Prószasütő verseny

A fesztivál egyik legnépszerűbb programja a prószasütő verseny volt, melyre nemcsak helyiek, hanem távolabbról érkezett résztvevők is benevezhettek. A verseny célja volt, hogy a prószakészítés hagyományait felelevenítse, bemutassa, hogyan lehet ötvözni a régi recepteket a modern ízlésvilággal.

Kézműves vásár

A fesztiválon helyi kézművesek is bemutatták portékáikat, melyek színes világukkal a régió hagyományait tükrözték, de azt is megmutatták, hogy igencsak nagy az érdeklődés az ilyen, és ehhez hasonló néphagyományt őrző programok iránt. A vásárban a látogatók egyedi kerámiákat, szőtteseket, kézzel készült ékszereket és más különleges termékeket vásárolhattak, miközben megismerhették a mesterségek titkait.

Nagy Béla fafaragó és Nagyné Kovács Katalin hímző

 

Népzenei és táncelőadások

A zene és a tánc szerves részét képezték a fesztiválnak. A helyi  és más népzenei együttesek és tánccsoportok fellépései nemcsak szórakoztatták a közönséget, hanem betekintést nyújtottak a göcseji hagyományokba is. A látogatók akár maguk is kipróbálhatták a néptáncot, és megtanulhattak néhány lépést a táncházban.

Kuttyomfitty Társulat hagyományőrző gyermekműsora

 

 

Gébárti Alkotóház Kovács Stúdiójának mesterségbemutatója. A kovácsmester egy fokos készítése közben.

 

Helyi ételek és italok

A krumpliprósza mellett más göcseji ételek és italok is kóstolhatók voltak a fesztiválon. A helyi termelők standjainál friss sajtok, kolbászok, mézek, pálinkák és borok várták az ínyenceket. Az ételkínálat a göcseji konyha gazdag ízvilágát tükrözte, mely egyszerre  volt autentikus és sokszínű.

A fesztivál nemcsak egy gasztronómiai esemény, hanem egyben közösségépítő és hagyományőrző rendezvény is. A helyiek számára lehetőséget nyújt az összegyűlésre, idntitásuk megőrzésére, és továbbadására. A látogatók számára pedig egy különleges élményt kínál, amely során megismerhetik a göcseji emberek vendégszeretetét és értékeit.

flashmob fiatal táncosokkal

 

Zalai Táncegyüttes utánpótlás csapata és a Kerka Táncegyüttes csoportjai

 

A Göcseji Prószafesztivál többet jelent egy egyszerű ünnepnél: ez egy olyan esemény, amely összeköti a múltat a jelennel, és bemutatja, hogyan lehet egy hagyományos ételből egy egész közösség szimbóluma. Akár a prósza ízvilágáért, akár a göcseji kultúra iránti érdeklődésből látogattunk el a fesztiválra, garantáltan maradandó élményekkel térhettünk haza. Ha egyszer részt veszünk ezen a különleges eseményen, megértjük, miért olyan fontos ez a rendezvény a göcseji emberek számára, és miért érdemes megőrizni és továbbadni a hagyományaikat a következő generációknak.

Szabó Árpád

 

Kiegészítésül:  

Idézet a Szeretünk Zala című magazinból.

Akárcsak a dödölle, a krumpliprósza is egy nagyon egyszerű, de tartalmas étel, amelyet előszeretettel készítettek a falusi emberek az élet különböző pillanataiban. Laktató fogás volt a földön lévő munkák után és a böjti napokon. A szükséges hozzávalók mind megtalálhatók voltak a szegényebb házaknál is, hisz csak liszt, krumpli, zsír és aludttej kellett hozzá. Ezekből az egyszerű alapanyagokból olyan receptet alkottak, ami azóta is fennmaradt, immáron generációkon át. Aki már kóstolta valamelyiket tudja miért…

  • 6 db krumpli
  • 3 dl kefir (hagyományos recept szerint aludttej)
  • 4-5 evőkanál búzaliszt
  • só, bors (ízlés szerint)
  • ízlés szerint 1 gerezd fokhagyma
  • kis zsiradék a kenéshez

A krumplikat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük (a reszelő lehet alma- vagy sajtreszelő is, attól függ, milyen textúrát szeretnénk). A krumpli kevés levet enged, ezt leszűrjük, majd hozzákeverjük a kefirt, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, sót, borst és ekkor mehet bele ízlés szerint egy kis fokhagyma is. A tepsit előre kizsírozzuk, majd forró sütőben pirosra sütjük.

Ha ugyanezt a receptet serpenyőben sütitek, akkor egy kevés zsiradékot kell a tészta alá tenni, majd amint az egyik fele megpirult, át kell fordítani

A hagyományos prószakínálat nem áll meg itt: Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás könyvében megtaláljuk a kukoricaprósza, a köleskásaprósza és a búzaprósza receptjeit is.

Barlahidai cupita (búzaprósza) 

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 bögre tej
  • só (ízlés szerint)
  • diónyi vaj

A tojást a tej egy részével nagyobb pohárban vagy tálban jól felverjük, megsózzuk, majd belekeverjük a lisztet. Fakanállal simára keverjük, és a megmaradt tejjel sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Zsírozott tepsibe öntjük, a tetejét az olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. Meghintjük cukorral, nagy kockára várjuk és forrón tálaljuk.

A fenti különleges recept jól mutatja, hogy elődeink mindig azt használták fel, ami éppen volt a háznál és mertek alakítani, a hagyományos sós receptet, akár édességgé is alakították.

Krumpliprósza a modern konyhában

A modern gasztronómia hasonlóképp kreatívan áll a prószához. Az éttermekben főfogásként megtaláljuk a prószabundás húsokat, szembejönnek a glutén- és laktózmentes verziók és a reform oldalakon a krumplit egyéb zöldségekkel is helyettesítik. Találunk olaszos, zöldfűszeres recepteket vagy cukkinis, répás verziókat. A fesztiválokon, kültéri vásárokon platnin sütve kóstolhatjuk sajttal, tejföllel, töpörtyűvel, szalonnával.

A recept tovább él és tovább fejlődik, és ahogy a gulyás, a pörkölt, a dödölle, úgy a prósza is kiemelt szereplője a tradicionális magyar konyhának.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Szabó Árpád

Szabó Árpád

Blogger - Szerkesztő

Amikor szólok annak oka van, és annak is amikor csendben maradok.