HÍD

 Hírlap

HÍD

 Hírlap

Tradicionális ételeink: XIX.század. A palócleves eredete, története, és legendái!

Szerző: | okt 14, 2025 | Tradicionális ételek, Életmód, Magyarország, Otthon, Turisztika, Vendéglátás | 0 hozzászólás

A tradíció a latin tradere szóból ered, ami azt jelenti, hogy „átadni”, „továbbadni”. A tradíció a múlt és a jelen közötti hidat jelképezi. Segít fenntartani a folytonosság és az identitás érzését, miközben értékeket és normákat közvetít. Különféle formákat ölthet, például rituálékat, szokásokat, ünnepeket, nyelvet, művészetet és tradicionális magyar ételek.

Előszó

Anno, abban az időben mikor még egy szál fekete klottgatyában, mezítláb egy fakarddal a kezemben kaszaboltam le az ádáz ellenségnek képzelt jó nagyra nőtt kapor szárakat anyám kertjében, nem gondoltam arra, hogy mit teszek. Értéktelennek tűnt a kert sarkában már jó két méteresre nőtt öreg szárú kapor. Volt belőle bőven, sok is – gondoltam én, – de Anyám ezt másképpen gondolta, és értésemre is adta két nyakleves között!

-Tiszta szerencse, hogy fiatal hajtásokat nem verte le a földig! -Most pedig neki állsz és kiszeded innen, amit elintéztél, aztán hord a ganéra! Még ilyet méltatlankodott tovább!

Nos én ímmel-ámmal hordtam is meg nem is a kaporszárakat, de csapkodtam is mindenfelé mert ugye a gyökerét is kihúzni már macerásabb volt. Nagy nehezen eleget tettem Anyám parancsának, – mit is tehettem volna mást? Nyár volt fülledt meleg, jobb lett volna a patakparton tölteni az időt, de hát így járt a nagy harcos!

Hogy miért is írtam le ezt most jó hatvan évvel később? Csak azért, mert most tudom már csak értékelni a kaprot, mint az egyik legértékesebb fűszernövényt! És m ami még fontosabb a Palócleves elengedhetetlen fűszereNekünk volt rengeteg mindig, jó föld volt a kertben, na meg a kapor a háborítatlanul hagyott részen megújuló termésrendben növekedett évről-évre! A lehulló magjait hordta a szél, és persze jött a harcos is és fakardjával ütötte-verte, ha nem is évről évre de jó sokszor!

Nagymamáménál volt házi tej, tejföl, Édesanyám kertjében volt rengeteg zöldbab, (vajbab) tehát minden adott volt a jóféle tejfölös kapros vajbableveshez. Anyám sokszor főzete ezt idényben is meg télen is az eltett készletből. De az igazi az első primőr volt meg a második-harmadik, stb, mindaddig, ameddig már a fejünk tetején jött ki. Sem Anyám, sem a környezetünk nem ismertük a Palóclevest, ami mégiscsak zöldbab, azaz vajbaleves, följavítva finom hússal, húsfélével.

De honnan is tudhattuk volna, messze laktunk pesthez, meg a híre sem járt akkoriban ennek. Jóval később már katonakoromban ismerkedtem meg vele Zalaegerszegen.

Nos jöjjön a Nagy Palóc kedves levesének a története innen-onnan ollózva!

Szabó Árpád

 

Kikhez köthető a palócleves születése?

A palócleves nem népi eredetű, hanem a magyar gasztronómia egyik legikonikusabb, városi ételének számít. A legtöbb forrás szerint Gundel János, a híres vendéglős és szakács készítette el először a 19. század végén, Budapesten, az István Főherceg Szálloda éttermében. Az étel Mikszáth Kálmán, a „legnagyobb palóc” tiszteletére született, akit Gundel törzsvendégeként nagyra becsült. [hu.wikipedia.org]

Ki rendelte meg, ki készítette el először?

A legelterjedtebb legenda szerint Mikszáth Kálmán kérte Gundelt, hogy készítsen neki egy olyan levest, „amely magában foglalja a magyar konyha minden zamatát, és amilyet még sosem evett”. Gundel válasza egy új, húsos, zöldséges, tejfölös, savanykás leves lett, amely annyira ízlett Mikszáthnak, hogy kétszer is szedett belőle. A leves nevét Mikszáth beceneve, „a legnagyobb palóc” ihlette, így lett belőle palócleves, bár valójában sem Palócföldön, sem a palóc nép hagyományos konyhájában nem szerepelt korábban. [online.atitanul.hu]

Más források szerint Gundel egy vendéglő megnyitójára vagy egy vacsoraverseny bíráinak készítette először, de minden változatban Mikszáth Kálmán a központi figura, akinek tiszteletére született az étel. [hu.wikipedia.org]

Gundel Károly szerepe

A Gundel-dinasztia másik híres tagja, Gundel Károly is hozzájárult a palócleves népszerűsítéséhez, de az eredeti receptet még az apja, Gundel János alkotta meg. Károly később tovább vitte a hagyományt, és a Gundel étterem étlapján is szerepeltette a levest, amely így vált országosan ismertté és elismertté. [gundel.hu]

Gundel Catering Étterem forrás: Gondel étterem adat.

 

Irodalmi kapcsolatok: Mikszáth Kálmán, Gundel Károly

  • Mikszáth Kálmán: A leves névadója, a „legnagyobb palóc”, akinek művei (pl. A jó palócok, A tót atyafiak) a palóc nép életét mutatják be. Mikszáth nemcsak szerette az ételeket, hanem értett is hozzájuk, gasztronómiai írásokat is publikált. A palócleves születése jól illeszkedik az író életművéhez: egyszerre népies, polgári, és ízig-vérig magyar. [online.atitanul.hu], [agrarszektor.hu]
  • Gundel Károly: A Gundel család második generációs vendéglőse, aki továbbvitte apja, János örökségét, és a palóclevest is népszerűsítette a Gundel étteremben. Az étel máig a Gundel-hagyomány része. [gundel.hu]

A palócleveshez kapcsolódó monda, történet

A palócleveshez több legenda is kapcsolódik, de ezek mind a 19. század végének városi, polgári világában gyökereznek. Néprajzi értelemben nem tartozik a klasszikus mondák közé, inkább gasztronómiai anekdota, amely egy irodalmi személyiséghez (Mikszáth) és egy híres vendéglőshöz (Gundel) kötődik. A leveshez nem kapcsolódik népmesei vagy mitikus eredetmagyarázó monda, mint például a csodaszarvashoz vagy a magyar nép eredetmondáihoz. [hu.wikipedia.org]

A palócleves eredeti receptje

Az eredeti palócleves ürühúsból (herélt kos), zöldbabbal, burgonyával, tejfölös habarással, köménnyel, babérlevéllel, pirospaprikával, hagymával, fokhagymával, kaporral, ecettel vagy citrommal készült. A húsos alapot külön főzték, a zöldségeket is külön, majd a végén tejfölös habarással sűrítették, és friss kaporral, citrommal savanyították. [egytaletelek.hu]

Mai, adaptált receptek

A mai magyar konyhában a palóclevest már gyakrabban készítik sertés- vagy marhahúsból, de a zöldbab, burgonya, tejfölös habarás, kapor és a savanyítás (citrom vagy ecet) minden változatban megmaradt. A leves gyakran főételként is megállja a helyét, laktató, tartalmas, és a menzák, éttermek állandó kínálatában is szerepel.

Ismerik-e a palóclevest az országhatáron kívül?

A palócleves elsősorban Magyarországon ismert és népszerű, de a magyar éttermek külföldi kínálatában is előfordul, főleg ott, ahol magyar közösségek élnek, vagy ahol a magyar konyha népszerű. Nemzetközi ismertsége azonban nem éri el a gulyás vagy a pörkölt szintjét.

Források, ajánlott olvasmányok

 

Eredeti palócleves (ürühússal, klasszikus változat)

Hozzávalók:

  • 30 dkg ürühús (vagy bárány, birka)
  • 30 dkg krumpli
  • 25-30 dkg zöldbab
  • 5 dkg zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 késhegynyi köménymag
  • 1 liter víz
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt (púpozott)

Elkészítés:
A húst, krumplit kockára vágjuk, a zöldbabot daraboljuk. A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, pirospaprikával megszórjuk, hozzáadjuk a húst, pirítjuk, majd fokhagymát, köményt is teszünk hozzá. Felöntjük vízzel, puhára főzzük, félidőben hozzáadjuk a krumplit, külön főzzük a zöldbabot, majd mindent összekeverünk, tejfölös habarással sűrítjük.

  1. Palócleves Gundel módra (Nosalty)

Hozzávalók:

  • 400 g bárány színhús (lapocka)
  • 120 g vöröshagyma
  • 60 g mangalica zsír
  • 10 g fűszerpaprika
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g burgonya
  • 250 g zöldbab
  • 2 dl tejföl
  • 20 g liszt
  • 1 csokor kapor
  • citromlé vagy tárkonyecet ízlés szerint

Elkészítés:
A húst kockázzuk, a hagymát fonnyasztjuk, pirospaprikával megszórjuk, hozzáadjuk a húst, pörköljük, majd vízzel felengedjük, fűszerezzük, pároljuk. A burgonyát, zöldbabot külön főzzük, majd a pörkölthöz adjuk, csontlevet/vizet öntünk hozzá, tejfölös-lisztes habarással sűrítjük, kaporral, citromlével ízesítjük.

 

  1. Klasszikus palócleves (marhahússal, Femina)

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahús
  • 25 dkg krumpli
  • 25 dkg zöldbab
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 dl tejföl
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika, só, bors, köménymag

Elkészítés:
A húst kockázzuk, a hagymát fonnyasztjuk, a húst pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, fűszerezzük, pároljuk. A krumplit, zöldbabot hozzáadjuk, puhára főzzük, tejfölös-lisztes habarással sűrítjük.
Recept és kép: Femina citeturn2search79

  1. Gazdag palócleves (marhahússal, Mindmegette)

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 csokor kapor
  • 1 fej hagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 50 dkg zöldbab
  • 25 szem bors
  • köménymag
  • 1 nagy pohár tejföl
  • olaj, zsír

Elkészítés:
A húst kockázzuk, hagymával pirítjuk, fűszerezzük, vízzel felöntjük, főzzük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket, kaprot, tejföllel sűrítjük.
Recept és kép: Mindmegettemindmegette

  1. Modern, egyszerű palócleves (sertéshússal, Mindmegette)

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéscomb (vagy birkahús)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg zöldbab
  • 2 db burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika
  • só, bors, kömény, babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt

Elkészítés:
A húst kockázzuk, a hagymát fonnyasztjuk, a húst pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, fűszerezzük, vízzel felöntjük, főzzük. Zöldségeket hozzáadjuk, puhára főzzük, tejfölös-lisztes habarással sűrítjük.

  1. Vegetáriánus palócleves (zöldséges, húsmentes)

Hozzávalók:

  • 40 dkg zöldbab
  • 2-3 db burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejföl (vagy növényi alternatíva)
  • 1 ek liszt (elhagyható)
  • 1 ek olaj
  • só, bors, kömény, babérlevél, citromlé

Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát olajon fonnyasztjuk, a zöldségeket hozzáadjuk, fűszerezzük, vízzel felöntjük, puhára főzzük. Tejfölös-lisztes habarással sűrítjük, citromlével savanyítjuk, kaporral tálaljuk.

 

  1. További képes receptek, variációk

Vegetáriánus tipp

A húsmentes palócleveshez egyszerűen hagyd el a húst, és használj többféle zöldséget (pl. sárgarépa, fehérrépa, zeller, gomba), a tejfölt pedig helyettesítheted növényi alternatívával is. A fűszerezés, a kapor és a citromlé vagy ecet adja meg a klasszikus palócleves ízvilágát.

Források

  1. A vacsoraverseny legendája
    Magyar Elek, az „Ínyesmester” szakácskönyv szerzője szerint a palóclevest egy vacsoraverseny bírái számára készítették, akiknek annyira ízlett, hogy többször is kértek belőle. aA repetázók élén pedig maga Mikszáth állt. [hu.wikipedia.org], [nosalty.hu]
  2. A Mikszáth-szoba avatásának legendája
    Egy további változat szerint Gundel János akkor találta ki a híres ételt, amikor törzsvendége tiszteletére Mikszáth-szobát létesített az étteremben. Az avatás alkalmára készült menü egyes fogásai is Mikszáth műveit idézték, így született meg a palócleves is, amely az író becenevét viseli. [mindmegette.hu]

 

Összefoglalás

  • A palócleveshez kapcsolódó történetek mind városi, polgári környezetben születtek, és nem tartoznak a klasszikus népi mondák közé.
  • Ezek a legendák főként Mikszáth Kálmán és Gundel János személyéhez kötődnek, és a magyar gasztronómia, illetve irodalom világában élnek tovább.
  • A palócleves tehát nem népi eredetű étel, hanem egy irodalmi személyiséghez és egy híres vendéglőshöz kapcsolódó gasztronómiai anekdota, amelyből országos hagyomány lett. [trademagazin.hu]

KehidaInfo: Szabó Árpád

főoldali Kép forrása. Mindmegette

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Szabó Árpád

Szabó Árpád

Blogger - Szerkesztő

Amikor szólok annak oka van, és annak is amikor csendben maradok.